تابلو برق

نیاز روز افزون به انرژی الکتریکی در زندگی روزمره و همچنین پیشرفت و توسعه علم و صنعت در هر حوزه ای متخصصان را ملزم به استفاده اصولی از تجهیزات و لوازم بکار رفته شده در یک مجموعه داشته است. از این رو برخلاف استفاده های سنتی از سیستم برق در یک ساختمان و یا یک مجموعه تولیدی و برای جلوگیری از خطرات ناشی از عوامل محيطی و مشکلات ناشی از نصب تجهيزات و پديده‌هايي مانند اتصال کوتاه در تجهيزات الکتريکی استفاده از تابلوهای برق را الزامی کرده است.

در تعریف ساده می توان تابلوهای برق را یک محفظه ای برای نصب تجهیزات و وسایل الکتریکی و الکترونیکی جهت کنترل و محافظت از سیستم هایی دانست که از طریق این محفظه به شبکه برق متصل می گردند. تابلو برق ، یک عبارت کلی است که شامل طیف وسیعی از قطع کننده های مدار، سوئیچ ها،کلید های فیوز، جدا کننده های بدون بار، فیوزهای HRC، کنتاکتور ها، قطع کننده های مدار سیستم اتصال نشت زمین (ELCBS) و غیره … را تشکیل می دهد.

وظایف تابلو برق

 تابلو های برق بدلیل نوع عملکردی که دارند و تجهیزاتی که می توان در آن نصب کرد در بسیاری از پروژه‌ها از قبیل کارخانجات و کارگاه‌های صنعتی و سازمان‌ها و مجتمع‌ها و … کاربرد اساسی دارد.

تابلوهای برق وظایف مختلفی را بر عهده دارد که از آن جمله می توان به جلوگیری از وارد شدن شوک های الکتریکی به افراد و کاربران اشاره نمود. همچنین تابلو برق یک محفظه بسته می باشد که تجهیزاتی را که در داخل ان قرار دارند را در برابر عواملی همچون گرد و خاک و رطوب و نفوذ آب و … محافظت می نماید.

از دیگر کاربرهایی که تابلوهای برق دارند می توان به توزیع مساوی و مناسب توان در مدار‌های مصرف‌کننده و جلوگیری از نشتی جریان اشاره نمود. کنترل توزیع جریان، کنترل موتورهای سه فاز، اصلاح ضریب توان، توزیع جریان در یک ساختمان، استفاده در تابلوهای کنترل صنعتی یا تابلوهای پی ال سی برای کنترل اتوماتیک فرآیندهای صنعتی، استفاده در تابلوهای مارشالینگ برای برقرار کردن ارتباط میان تابلو برق ها و سیستم کنترل مرکزی و… از دیگر وظایف تابلوهای برق می باشد.

انواع تابلو برق

تابلو برق های فشار ضعیف از نظر کاربرد را میتوان به 6 دسته تقسیم کرد:

  • تابلو توزیع برق صنعتی که در واحدهای صنعتی برای توزیع جریان برق شبکه از این تابلو برق استفاده می شود.
  • تابلو توزیع برق مسکونی که در واحدهای مسکونی برای توزیع جریان برق شبکه از این تابلو برق استفاده می شود.
  • تابلو بانک خازن که برای اصلاح ضریب توان برق مصرفی از این تابلو برق استفاده میکنند جهت پایین آوردن میزان و مبلغ برق مصرفی.
  • تابلو برق فرمان موتوری که جهت کنترل و راه اندازی موتورهای الکتریکی از این تابلو برق استفاده می کنند.
  • تابلو برق کنترل(PLC) که برای کنترل اتومات مدارهای الکتریکی از این تابلو برق استفاده میکنند.
  • تابلو برق مارشالینگ که ارتباط بین تابلو برق و تابلو کنترل مرکزی یا همان تابلو DCS را فراهم میکند

تابلو برق های استفاده شده در داخل ساختمان از 3 دسته تشکیل می شوند:

  • تابلو برق کنتوری که وظیفه محافظت از کنتور های برق ساختمان به عهده این تابلو برق می باشد که دارای یک درب برای برق ورودی شبکه و یک درب برای قرار گرفتن کنتور ها و یک درب هم برای توزیع برق به واحد های ساختمان می باشد.
  • تابلو برق تقسیم عمومی که وظیفه تقسیم برق مشاعات ساختمان را دارد که برق اف اف ،پارکینگ ،راهروها ،پشت بام و آسانسور شامل آن میشود.
  • تابلو برق مینیاتوری داخل واحد که وظیفه توزیع برق به روشنایی و پریز برق ها به وسیله حفاظت از طریق مینیاتوری در داخل واحد ها را دارد.

وسایل و تجهیزات تابلو برق

تابلو برق دارای قطعات الکتریکی و الکترونیکی می باشد که این سیستم وظیفه کنترل تجهیزاتی که به آن متصل شده اند را برعهده دارد. تابلو برق ها در سایزها و شکل های مختلفی طراحی و ساخته می شوند. از انجایی که بیشتر قطعاتی که در داخل تابلو برق ها استفاده می شوند قابلیت نصب بر روی ریل را دارا می باشند برای همین در داخل تابلوهای برق از ریل استفاده  میشود که قطعات بر روی آن چیده می شوند. این قطعات و تجهیزات توسط کابل و یا سیم به یکدیگر متصل می شوند، همچنین برای جلوگیری از بهم ریختگی سیم کشی داخل تابلو داکت های پلاستیکی شیار دار نصب می گردد که همه سیم های مدار فرمان و کابل های قدرت از داخل آن عبور داده می شوند.

تابلوهای برق از نظر ولتاژ به دو دسته LV(فشارضعیف) و MV(فشار متوسط) تقسیم می‌شوند. تابلوهای LV در سطح زیر ۱۰۰۰ ولت و تابلوهای MV از ۱۰۰۰ تا ۳۶۰۰۰ ولت ساخته می‌شوند. تابلو برق  و صفحه  کنترل در ایستگاه های برق، ایستگاه های مبدل، ایستگاه های توزیع، ساختمان های تجاری و سازمانی، کارخانه های صنعتی و نمایندگی ها، پالایشگاه ها، کارخانه های کاغذ، ذوب فلزات و هر مکان دیگر که در آن از انرژی الکتریکی استفاده می گردد ، مورد استفاده قرار می گیرند.

این تابلوها بسته به نوع کاربری و استفاده، تجهیزات متفاوتی در ان استفاده می گردد که بعنوان مثال می توان به انواع فیوز، بی متال و کلید حرارتی، کلید اتوماتیک MCB و MCCB، کنترل فاز، کنتاکتور، تایمر، ترمینال و شینه مسی و مقره، ترانس CT و PT، کلیدها ، چراغ سیگنال و آلارم، انواع نمایشگر ها و سیستم توزین، کابل،سیم،شماره سیم و وارنیش حرارتی و PLC و HMI اشاره نمود.

مراحل ساخت تابلو برق

در اتوماسیون صنعتی و برق ساختمان و … از تجهیزات مختلفی استفاده می شود، تابلو‌های برق امکان تعیین و استفاده از تجهیزات و حفاظت بیشتر از تاسیسات را به ما می‌دهد همچنین با استفاده از تابلو‌های برق نظم و سرعت در سرویس و تعویض قطعات افزایش پیدا می‌کند و حجم کمتری اشغال می‌شود.

تابلو برق برای مصارف گوناگونی طراحی شده و در مکان­‌های متفاوتی مورد استفاده قرار می­‌گیرد. برای همین منظور، تنوع گسترده‌­ای در نحوه طراحی و ساخت دارند. با این حال طراحی تابلو های برق دارای مراحل زیر می باشد :

  1. جوشکاری و برش کاری
  2. رنگ کاری
  3. مونتاژ تابلو برق، بدنه اصلی و اسکلت
  4. مونتاژ قطعات الکتریکی

نوع تابلو برق بسته نوع کاربری آن متفاوت می باشد، طراحی و نحوه ساخت تابلو برق یک امر تخصصی بوده و نیازمند دانش بالا و لوازم استانداردی است که برای ساختن آن استفاده  می شود. دریافت اطلاعات مدار شامل تجهیزاتی که توسط مدار کنترل خواهد شد و نحوه عملکرد سیستم مورد نظر برای شروع طراحی مورد نیاز خواهد بود. در مواردی که از سیستم PLC استفاده می‌شود لیست فرمان‌های سیستم I/O نیز باید تکمیل و تهیه شود.

طراحی اولیه قطعات تابلو بصورت دستی برای پیاده سازی اولیه اجرای تابلو نظیر مشخص کردن محل قرار گیری PLC، سیستم توزیع برق، کنترل فاز و ترمینال‌ها و… انجام می پذیرد و برای تابلو‌های صنعتی با تجهیزات پیچیده‌تر طراحی از طریق نرم افزار‌های کامپیوتری انجام می‌شود.

سفارش ساخت انواع تابلو برق

تابلو برق از جمله مهمترین تجهیزات مورد استفاده در صنعت برق می باشد، لذا با توجه به حساسیت بسیار زیاد موجود در خصوص تجهیز مذکور، انتخاب سازنده و مجری ساخت آن اهمیت فراوانی پیدا می کند. آذران پایدار صنعت تبریز با بیش از یک دهه تجربه در حوزه طراحی و ساخت تابلو های برق قادر است انواع این نوع تابلو ها را با استانداردهای لازم طراحی و در اختیار مشتریان و صنایع مختلف قرار دهد. از جمله فعالیت های این مجموعه می توان به موارد زیر اشاره نمود :

  • طراحی و ساخت انواع تابلو های بانک خازنی جهت کاهش هزینه برق و کاهش جریان مصرفی
  • تابلو راه اندازی یم ضرب و دوضرب (ستاره مثلث)
  • تابلو کنترل دور و راه اندازی نرم با اینورتر یا درایو
  • تابلو های ساختمانی اعم از کنتوری یا جعبه فیوزی
  • و…