چاه ارت
توجه به رعایت اصول و قواعد حفاظتی در ساختمان سازی واحد های صنعتی و خانگی امری ضروری است و باید به آن توجه شود در همین راستا یکی از المان های حفاظتی در ساختمان سازی وجود چاه ارت یا سیستم ارتینگ است که در برخی ساختمان ها که امکان حفاری وجود دارد برای ایمنی بیشتر چاه ارت حفر می شود که این نوع چاه ها در ساختمان از حساسیت بالایی برخوردار هستند و باید لوازم و تجهیزات مربوط به آن با دقت انتخاب و خریداری شود.
لزوم اجرای چاه ارت حفاظت از جان انسانها و اموال و تجهیزات الکترونیکی می باشد. بطور کلی می توان گفت نقش چاه ارت اتصال هر نوع جریان الکتریکی به زمین است که این کارکرد بیشتر برای جلوگیری از برق گرفتگی انجام می شود.
چاه ارت چاله ای است که بصورت عمقی در زمین حفر شده، تا جایی که به رطوبت نسبی خاک رسیده و در داخل آن از صفحه مسی که توسط سیم مسی به صفحه جوش خورده استفاده کرده و صفحه را بصورت عمودی ( به جهت بیشترین سطح تماس با خاک ) در چاه ارت قرار داده و اطراف صفحه از مواد بنتونیت پوشانده و سیم مسی را به بیرون چاه ارت کشیده و به تابلوی تست باکس برده و از آن جا به کلیه دستگاههای الکتریکی متصل می شود.
لزوم اجرای چاه ارت
امروزه سیستم ارتینگ یا زمین جز موارد مورد نیاز در تمامی واحد های مسکونی و صنعتی می باشد، روش اجرای صحیح ارتینگ بهره گیری از چاه ارت می باشد و با استفاده از ملزوماتی نظیر صفحات مسی، سیم مسی، مواد کاهنده مقاومت، میله مسی، کلمپ سیم ارت قابل انجام خواهد بود.
جریان الکتریکی تمایل به حرکت در مسیری با مقاومت پایینتر را دارد و از آنجا که مقاومت الکتریکی بدن انسان بسیار بالاتر از چاه ارت است فرد از خطر برق گرفتگی حفظ می شود.
یکی دیگر از پدیده هایی که می تواند سبب آسیب رسیدن به ساختمان ها شود صاعقه یا رعد و برق است و جهت محافظت در برابر آن استفاده از سیستم ارتینگ یا چاه ارت توصیه می شود. در واقع به منظور حفاظت از دستگاه ها ، افراد یا سیم کشی ساختمان همچنین جهت محافظت در برابر ولتاژهای بالایی که از برخورد صاعقه با دکل های برق ایجاد می شود می توان از سیستم ارتینگ استفاده کرد.
از مهمترین مزایای استفاده از چاه ارت می توان به موارد زیر اشاره نمود :
- حفاظت و ایمنی جان انسان
- حفاظت و ایمنی وسایل و تجهیزات الکتریکی و الکترونیکی
- حذف ولتاژ اضافی
- جلوگیری از ولتاژ تماس
- فراهم آوردن شرایط ایده ال جهت کار
- جلوگیری از ولتاژهای خواسته و ناخواسته
لوازم چاه ارت (تجهیزات و ملزومات)
- صفحه مسی ارت
از ملزومات سیستم های ارتینگ، صفحه مسی می باشد. مس به این دلیل که رسانای بسیار عالی برای جریان الکتریکی است، جریان برق را به وسیله سیم مسی (سیم ارت) که به آن جوش خورده است به زمین انتقال می دهد. این صفحات مسی با خلوص 99.9 درصد است. به همین دلیل رسانای بسیار خوبی برای جریان الکتریکی است.
- سیم مسی ارت
یکی از پرکاربردترین رساناها در سیستم ارتینگ سیم مسی در سایزهای مختلف می باشد. سیم مسی اندازه های مختلفی دارد و به صورت سیم یا تسمه تولید می شود و وظیفه دارد به صفحه مسی متصل گردد.
- میله مسی (میله ارت)
یکی از اجزای تشکیل دهنده چاه ارت، میله ارت مسی در ابعاد مختلف می باشد. در محل هایی که امکان کندن زمین نیست به عنوان صفحه مسی مورد استفاده قرار می گیرد.
- بنتونیت ارت
مواد کاهنده مقاومت الکتریکی با داشتن ضریب هدایت الکتریکی بسیار بالا، مقاومت الکتریکی زمین را به حد بسیار زیادی کاهش داده و موجب ارتقای کارایی سیستم های ارتینگ می شود.
- مواد یا ژل کاهنده مقاومت زمین
ماده ای که در چاه ارت ریخته می شود و با داشتن ضریب هدایت الکتریکی بالا ، مقاومت الکتریکی زمین را کاهش داده و کارایی سیستم ارتینگ را بالا می برد.
فروش تجهیزات و اجرای چاه ارت
اجرای چاه ارت در مناطقی که زمین یا خاک های رسی و نمکی دارند بسیار راحت تر است. این نوع خاک ها دارای مقاومت و اهمی بسیار پایین تری نسبت به زمین ها یا خاک های دیگر مناطق دارند. در ساختمان ها و منازل مسکونی عمق چاه ارت باید حدود ۳ تا ۵ متر حفر شود . ولی عمق چاه ارت در مراکزی همانند بیمارستانها و اداره ها و برج های بلند مرتبه و کارخانجات باید حدود ۱۰ متر حفر شود تا به رطوبت کافی برای اجرای چاه ارت برسد و مقاومت چاه ارت زیر ۲ اهم برسد که برای تاییدیه وزارت کار لازم می باشد.
برآورد هزینه اجرای چاه ارت با توجه به مقاومت خاک منطقه مورد نظر و روش اجرا متفاوت می باشد. اجرای سیستم ارت در مناطق سنگلاخی با توجه به مقاومت بالای خاک، نسبت به زمین های رسی که مقاومت خاک کمتر است، هزینه بالاتری دارد. برای کسب اطلاعات بیشتر و هرگونه سوال در زمینه سیستم ارت و ارتینگ می توانید با کارشناسان مجرب ما تماس حاصل بفرمایید.