کمپرسور وسیله ای است که از آن برای فشرده کردن هوا و یا کم کردن حجم آن استفاده می شود.
از انواع کمپرسور برای فشرده کردن هوا و گازهای موجود در هوا استفاده می کنیم که این فشرده سازی توسط انرژی مکانیکی انجام می شود و قادر است هوا را با سرعت بالا به درون مخزن کمپرسور مکش کرده و فشرده سازی کند.
پس از آنکه هوا و گاز در داخل مخزن فشرده شد طی فرآیند متراکم شدن، دمای آن افزایش می یابد و برای آنکه بتوانیم از هوای فشرده شده استفاده کنیم باید دمای آن کم شده و یا به حد تعادل برسد که وظیفه تعادل سازی هوا بر عهده لوله های خنک کننده در داخل کمپرسور است.
کاربرد کمپرسور
زمانی که هوا و گاز موجود در هوا در داخل کمپرسور ذخیره و فشرده می شود از آن در موارد و صنایع مختلف استفاده می شود.
انواع کمپرسور باد با توجه به مکانیزمی که دارند در وسیله ها و زمینه های مختلفی مانند صنایع پتروشیمی، ماشین آلات سنگین، لوازم تعمیرگاهی، تجهیزات برودتی و … کاربرد دارند. کمپرسور ها در ابزار و تجهیزات مختلفی مورد استفاده قرار می گیرند.
لوازم تعمیرگاهی: از انواع کمپرسور در تعمیرگاه های لوازم خانگی، خودرو و صنایع نظامی بسیار استفاده می شود و عمده استفاده آن نیز برای این است که از هوای فشرده شده برای کارهای تعمیراتی نظیر باز و بسته کردن پیچ، تمیز کاری با هوای فشرده، افزایش فشار باد تایر و بالابر ها استفاده می شود.
انتقال خط لوله گاز طبیعی: برای انتقال گاز از مبدا به مقصد یعنی خانه ها و مراکز و مکان هایی که به سیستم لوله کشی گاز مجهز هستند از کمپرسور استفاده می شود. و دلیل آن هم این است که گاز با فشار مناسبی درون لوله جریان پیدا کند.
تجهیزات برودتی و حرارتی: زمانی که گاز را تحت فشار قرار می دهیم گرم می شود و هنگامی که این فشار را از بین می بریم یا کم می کنیم شروع به سرد شدن می کند.
این مکانیزم سبب می شود تا از کمپرسور در وسایل و سیستم های سرمایشی و گرمایشی استفاده شود و عمده کاربرد آن نیز در وسایلی مانند یخچال ها ، کولر گازی و … است.
موتور جت: یکی از کاربرد های انواع کمپرسور در داخل موتور جت است و دلیل آن هم این است که برای احتراق در داخل موتور جت نیاز به هوای فشرده داریم کمپرسور این کمک را می کند تا با ایجاد هوای فشرده بتوانیم احتراق برای موتور جهت راه اندازی آن را در اختیار داشته باشیم.
کابین هواپیما و زیر دریایی: زمانی که هواپیما در ارتفاع بالا پرواز می کند فشار هوای داخل کابین کم می شود و برای اینکه فشار داخل کابین به تعادل برسد از انواع کمپرسور های مخصوص این کار استفاده می شود. یعنی اینکه هوا به داخل کابین تزریق می شود. در زیر دریایی هم به این منظور از کمپرسور استفاده می شود تا هوای مورد نیاز برای تنفس به وجود بیاید چرا که در عمق دریا هوا کاهش می یابد. یکی دیگر از کاربرد های انواع کمپرسور در زیر دریا برای کار غواصی است که با کمک آن می توان هوای مورد نیاز برای تنفس را در مدتی طولانی در اختیار داشت.
صنایع پتروشیمی: برای استخراج نفت و گاز و با اعمال فرایند های مکانیکی و شیمیایی موادی مانند پلاستیک، بنزین و … تولید می شود که در این فرآیند برای فشرده سازی گازها از کمپرسور استفاده می شود.
ماشین الات سنگین: در خودرو های سبک و سنگین نیاز به کمپرسور ضروری است و یکی از این کاربرد ها برای این است که با کمک ایجاد هوای فشرده بتوانیم کار ترمزگیری را انجام دهیم. در ماشین های سنگین مانند جرثقیل و موارد مشابه برای تنظیم ارتفاع نیز از انواع کمپریسور باد استفاده می شود.
انواع کمپرسور
کمپرسور دینامیکی:
از این نوع کمپرسور ها در فشار پایین و دبی بالاتر استفاده می شود. در کمپرسور های دینامیکی انتقال انرژی به سیال بصورت مداوم است.
انواع کمپرسور های دینامیکی:
کمپرسور جریان محوری
هوا یا گاز از بین ردیف هایی از پره های ثابت و متحرک در امتداد محور گردان کمپرسور عبور می کنند در این صورت سرعت هوا به تدریج همزمان با اینکه پره های ثابت انرژی جنبشی را به فشار تبدیل می کنند افزایش می یابد.
کمپرسور جریان شعاعی
عملکرد آنها به این صورت است که هوا با استفاده از پره های شعاعی وارد مرکز پروانه دواری می شود و سپس توسط نیروهای گریز از مرکز به سمت محیط پروانه دوار به بیرون پرتاب می شود. قبل از اینکه هوا به مرکز پروانه دوار بعدی رانده شود از یک پخش کننده و یک محفظه حلزونی عبور می کند که در این محفظه انرژی جنبشی به فشار استاتیک تبدیل می شود. طرح های شعاعی معمولا کمپرسور های گریز از مرکز نامیده می شوند.
کمپرسورهای جابجایی مثبت
در این نوع انتقال انرژی به سیال بصورت متناوب و یا دوره ای انجام می شود. دبی این نوع کمتر از نوع دینامیک است اما قدرت تراکم این کمپرسورها در مقایسه با دینامیک بیشتر است. نیروی محرکه کمپرسورها با توجه به قدرت آنها می تواند الکترو موتور یا دیزلی باشد.
کمپرسورهای جابجایی مثبت حجم معینی از گاز یا هوا را محصور و سپس با کاهش منطقه حجم محصور شده فشار را افزایش می دهد.
انواع کمپرسورهای جابجایی مثبت:
کمپرسور رفت و برگشتی
قدیمی ترین و متداولترین انواع کمپرسور است. این کمپرسور در شکل های دو طرفه یا یک طرفه می باشند، که قطعات آنها روغنکاری شونده و یا روغنکاری نشونده می باشند.و در اشکال متفاوتی دارای تنوع تعداد سیلندر هستند.و در شکل بندیV و L موجود می باشند.
کمپرسورهای رفت و برگشتی می توانند ثابت یا قابل حمل و نقل و تک مرحله ای یا چند مرحله ای باشند و می توانند توسط موتورالکتریکی یا موتور احتراق داخلی رانده شوند. کمپرسورهای رفت و برگشتی کوچک از 5 تا 30 اسب بخار معمولا به صورت متناوب کار می کنند. کمپرسورهای رفت و برگشتی بزرگ تر با بیش از 1000 اسب بخار به طور معمول در کاربردهای بزرگ صنعتی و نفت استفاده می شود.فشارتخلیه می تواند از فشار پایین تا فشار بسیار بالا باشد.
کمپرسورهای خانگی و تجاری معمولا از نوع رفت و برگشتی با 5.1 اسب بخار یا کمتر متصل به یک مخزن گیرنده هستند.
کمپرسور دوار
کمپرسورهای روتاری اسکرو از دو مارپیچ دوار جابجایی مثبت درگیر در هم استفاده می کنند که گاز را به فشار به یک فضای کوچک می فرستند. این کمپرسورها معمولا برای کارکرد پیوسته در کاربردهای تجاری و صنعتی استفاده می شوند. و می توانند ثابت و یا قابل حمل باشند. کاربرد کمپرسورهای روتاری اسکرو از 3 تا بیش از 1200 اسب بخار و از فشار کم تا فشار متوسط رو به بالا را شامل می شود. کمپرسورهای دوار تجاری به صورت مغروق در روغن، مغروق در آب و نوع خشک می باشند.
اجزاء کمپرسور
مخزن: قسمتی است که هوای فشرده شده و متراکم در آن قرار می گیرد. مخزن بر اساس لیتر و ظرفیت دسته بندی می شود.
موتور: انرژی و قدرت لازم را در اختیار کمپرسور قرار می دهد. موتور کمپرسور دارای دو نوع دیزلی و الکتریکی است.
کوپلینگ: نقش کوپلینگ در انواع کمپرسور برای انتقال نیرو بین شفت پمپ و و موتور است.
پیستون: پیستون در داخل کمپرسور به دو صورت خطی و چرخشی حرکت می کند و گار فشرده سازی هوا و گاز را انجام می دهد.
سوپاپ اطمینان: سوپاپ اطمینان قطعه ای است که بر روی سیلندر نصب می شود و وظیفه آن تنظیم مقدار هوایی است که وارد سیلندر می شود. سوپاپ های اطمینان در دو مدل مکش و رانش هستند که کار کنترل هوای ورودی و خروجی در انواع کمپرسور را انجام می دهند.
فیلتر: از جمله ابزار هایی که در کمپرسور وجود دارد فیلتر است که کار اصلی آن فیلتر کردن رطوبت و گرد و غبار است فیلتر رطوبت گیر دارای انواع و مدل های مختلفی است.
سنسور حرارتی: در قسمت خروجی گاز فشرده ،سنسور حرارتی نصب می شود تا در زمان هایی که دمای گاز بالاتر از حد مجاز باشد سنسور هشدار دهد. علاوه بر سنسور حرارتی سنسور های فشار نیز وجود دارند که اجازه نمی دهند هوا بیش از حد و یا کمتر از میزان معین شده در داخل مخزن فشرده شوند.
عوامل موثر بر عملکرد کمپرسورها
سرعت چرخش
فشار در هنگام مکش
فشار هنگام تخلیه
نوع مبرد مورد استفاده
تفاوت کمپرسور و پمپ:
حرکت یک سیال هیدرولیک در یک سیستم نیازمند پمپ یا کمپرسور است که هر دو اینکار را انجام میدهند اما با روش های متفاوت. پمپ ها قابلیت انتقال مایعات و گازها را دارند اما کمپرسورها معمولا فقط میتوانند گازها را منتقل کنند.
شرکت آداک تجهیز افلاک مهر با در اختیار داشتن پرسنل متخصص و مجرب در زمینه خدمات مهندسی و تامين كالاي مورد نياز صنايع نفت، گاز و پتروشيمي و کاخانجات تولیدی در راستای قطعات و تجهیزات مربوط به تجهیزات صنعتی و اتوماسیون صنعتی فعالیت خود را از سال 1390 با قرار گرفتن در لیست تامین کنندگان واحدهای صنعتی به صورت رسمی آغاز نموده است. این مجموعه مفتخر است که توانسته با همکاری مستقیم شرکتهای تولیدی داخلی و خارجی و حذف واسطه تجهیزات و قطعات مربوط به این صنف را تامین نماید. جهت کسب اطلاعات بیشتر و دریافت قیمت بروز انواع تجهیزات صنعتی میتوانید با کارشناسان این شرکت در ارتباط باشید.