انواع لامپ روشنایی

تامین روشنایی ساختمان از جمله موضوعاتی است که همواره در بحث ساختمان سازی مطرح می شود. امروزه سیستم های روشنایی برای تامین نور لازم با حدالقل مصرف انرژی متناسب با فضا مورد استفاده قرار می گیرند. یک ساختمان زمانی از کارایی لازم برخوردار است که نورپردازی آن به شیوه ای مناسب و کاربردی صورت گیرد. نورپردازی نه تنها فضا را دگرگون کرده و به آن ماهیت می بخشد بلکه نور کافی برای انجام فعالیت های مختلف را نیز فراهم می نماید. شما می توانید با توجه به فضای مورد نظر نورپردازی را به صورت کلی، منطقه ای، دکوراتیو و کاربردی اجرا کنید.  نورپردازی کلی برای تامین روشنایی کلی در فضا و نورپردازی منطقه ای برای تامین نور در یک فضای خاص مانند فضای نشیمن اعمال می شود. نورپردازی دکوراتیو نیز همانطور که از نامش پیداست برای تزئین فضا و زیباتر جلوه دادن آن مورد استفاده قرار می گیرد و نورپردازی کاربردی نیز برای روشن نمودن مکان هایی که در آنها کار و فعالیت انجام می شود با استفاده از لامپ های مختلف کاربرد دارد. ایمنی، سلامتی، آسایش، صرفه اقتصادی و مصرف انرژی پایین از جمله مواردی هستند که در طراحی و اجرای سیستم های روشنایی همواره مورد توجه قرار می گیرند. قبل از اجرای نورپردازی نیاز مکان مورد نظر به روشنایی مشخص و میزان انعکاس نور در سقف و دیوارها بررسی می شود. سپس با توجه به نقاط کور فضا می توان اقدام به انتخاب لامپ و چراغ های روشنایی نمود.

اگر به فروشگاه های لوازم الکتریکی مراجعه کنید با تنوعی از لامپ ها، چراغ ها و تجهیزات روشنایی رو به رو خواهید شد که هر کدام برای استفاده در مکان های مشخص ساخته شده اند و علاوه بر تامین روشنایی لازم برای ساختمان، آن را دکوراتیو کرده و فضایی روشن و دوست داشتنی ایجاد می نمایند. در این نوشته قصد داریم انواع لامپ هایی که در ساختمان سازی مورد استفاده قرار می گیرند را به شما معرفی نمائیم تا با ویژگی آنها آشنا شده و راحت تر برای خرید لامپ اقدام نمائید.

لامپ شاید در ظاهر وسیله ساده‌ای به نظر بیاید، اما انواع متفاوتی دارد که لازم است در مورد آنها بدانید. به طور کلی منابع نوری به انواع مختلف  دسته بندی می شوند: التهابی، تخلیه در گاز، القایی، LED، و گوگردی که هر کدام از این منابع به دسته بندی های جداگانه نیز تقسیم می شود.

لامپ‌های التهابی

لامپ التهابی اولین نوع لامپ هایی هستند که در دنیا تولید شدند. از تاریخ شروع تولید آنها بیش از صد سال میگذرد. این لامپ ها راندمان بسیار پائینی (حدود۱۲ watt/lum )دارند و مقدار زیادی حرارت تولید می کنند. طول عمر پائین (متوسط هزار ساعت) از دیگر معایب این لامپ ها میباشند که با توجه به معایب ذکر شده این لامپ ها به هیچ وجه مقرون به صرفه نمیباشند

علیرغم اینکه قیمت این لامپ ها نسبت به سایر لامپ های مشابه پائین است با این حال به دلیل مصرف بسیار زیاد انرژی و انتشار مقدار زیاد حرارت در محیط و همچنین طول عمر پائین هزینه بسیار زیادی را به مصرفکننده تحمیل می کنند.

نور در لامپ‌های رشته‌ای از طریق گرم شدن یک رشته تنگسستن ایجاد می‌گردد. این امر به وسیله عبور دادن جریان از میان رشته لامپ، به منظور افزایش دمای رشته تا حد ملتهب شدن آن انجام می‌شود. برای تولید نور مرئی با رنگ سفید رشته باید درجه حرارت بالایی داشته باشد. به همین علت است که این لامپ ها بیش از اندازه داغ می‌شوند. هرچه حرارت بیشتر باشد، مقدار بیشتری از انرژی الکتریکی به انرژی تابشی تبدیل می‌شود. با وجود این، اگر حرارت خیلی بالا رود، از طول عمر رشته فلزی کاسته می‌شود. از این لامپ‌ها در فضای داخلی که به شدت روشنایی زیاد نیاز نیست، مانند فضاهایی مسکونی، هتل، رستوران و … استفاده می‌شود.

لامپ های هالوژن

لامپ های هالوژن متشکل از یک رشته تنگستن می باشند که توسط لایه ای فشرده و نازک پوشیده شده و با گاز بی اثر و مقداری از هالوژن (برم یا ید) پر شده است. در مقایسه با لامپ های فلورسنت و لامپ های LED تقریبا سه برابر انرژی مصرف می کنند. این نوع از لامپ ها در مکان هایی که نیاز به فوکوس نور دقیق است استفاده می شوند.

لامپهای هالوژنی در واقع شکل بهینه شده ای از لامپ های رشته ای محسوب می شوند.  لامپ های هالوژنی با نامهای مختلف تنگستن، کوارتز، لامپ ید هستند.

نمونه های اس ام دی آن برای سقف به کار می رود و انرژی کمتری از نمونه های قدیمی مصرف می کند البته این لامپ ها هم مصرف بالایی دارند و گرمای زیاد تولید می کنند. نور این لامپ ها بسیار زیاد است، سایز این لامپ نسبت به لامپ رشته ای کوچکتر اما طول عمر و نورپردازی بیشتری دارند و اغلب در سیستم های روشنایی نوری فشرده مورد استفاده قرار می گیرد. انواع لامپ های هالوژنی در مدل های مختلف کاربرد های گسترده ای برای تامین روشنایی دارند این لامپ ها به صورت توکار در سقف ادارات، منازل، سالن های همایش و… مورد استفاده قرار می گیرد.

لامپ‌های تخلیه الکتریکی در گاز

جریان الکتریکی تحت شرایط مناسبی از میان گازها یا بخارها عبور کرده و آن‌ها را یونیزه می‌کند. در آن شرایط تبدیل انرژی صورت گرفته و انرژی الکتریکی به انرژی تابشی تبدیل می‌گردد. این لامپ‌ها بسته به نوعشان برای روشن شدن به وسایل کمکی مانند بالاست، راه اندازه، جرقه زن، خازن تصحیح ضریب قدرت نیاز دارند.

لامپ‌های تخلیه الکتریکی در گاز در دو گروه پرفشار و کم فشار طبقه‌بندی می‌شوند. طول موج تابش آن‌ها به نوع گاز یا بخار و فشار آن بستگ دارد. گازهای اصلی به کار رفته شده در اکثر لامپ‌های تخلیه‌ای، جیوه و سدیم هستند. لامپ‌های بخار سدیم دو نوع هستند، لامپ‌های بخار سدیم کم فشار که فقط نور زرد منتشر می‌کنند و لامپ‌های بخار سدیم پر فشار که با نور سفید طلایی خود برای روشنایی معابر به کار می‌روند. هرچه فشار داخل لامپ‌های بخار سدیم بیشتر باشد نمود رنگ آن‌ها بهتر می‌شود ولی بهره نوری آن‌ها کاهش می‌یابد. لامپ‌های فلورسنت، از نوع «لامپ‌های بخار جیوه پرفشار» هستند. لامپ‌های تخلیه الکتریکی در گاز پرفشار را با HID نشان می‌دهند.

استفاده از لامپ‌های بخار جیوه در دنیا رو به کاهش است. زیرا بهره نوری و نمود رنگ نسبتا پایینی دارند و از سوی دیگر بخار جیوه برای محیط زیست خطرناک است. تولید این نوع لامپ در اتحادیه اروپا ممنوع شده است. این لامپ‌ها و لامپ‌های بخار سدیم اندازه بزرگی دارند و بهره نوری خیلی خوبی دارند ولی کیفیت نور آن‌ها خوب نیست و روشن شدن آن‌ها به کمی زمان نیاز دارد و از این رو بیشتر در فضاهای خارجی یا فضاهای داخلی صنعتی به کار می‌روند.

 لامپ‌های فلورسنت

نزدیک به ۷۰ سال از تولید لامپ های فلورسنت می گذرد. این لامپ ها به دلیل داشتن بهره نوری بالا و رنگ و نور مناسب، یکی از اقتصادیترین لامپ ها  در صنایع روشنایی برای تامین روشنایی بویژه روشنایی داخلی می باشند.حباب این لامپ ها با گاز بخار جیوه با فشار کم پر شده است و در اثر تخلیه الکتریکی در گاز بخار جیوه، نور ماوراء بنفش ساطع می شود. این نور در اثر برخورد با لایه پوشش داخلی فلورسانتی به نور تبدیل میشود.

این لامپ‌ها از یک لوله بلند با قطر کم، که سطح داخلی آن از پودر ماده فلورسنت پوشیده شده ساخته می‌شوند. تابش ایجاد شده توسط این نوع لامپ غالباً در محدوده طول موج‌های 185 تا 254 نانومتر است که کلاً در ناحیه فرابنفش طیف قرار دارد. در اثر برخورد این تابش به پوشش فلورسنت (فسفر)، نور مرئی از لامپ ساطع می‌شود. با انتخاب مخلوط مناسبی از فسفرهای مختلف می‌توان نمود رنگ آن‌ها را بهبود بخشید.

لامپ‌های فلورسنت T5 خطی، جدیدترین لامپ‌های فلورسنت که برای روشنایی مکان‌های عمومی استفاده می‌شوند، قطر آن‌ها 16 میلیمتر و طول دعمر متوسطشان 20000 ساعت است و دارای کلاهک (سرپیچ) g5 هستند. نمود رنگ و دمای رنگ آن‌ها به نوع فسفری که به عنوان ماده فلورسنت به کار می‌رود بستگی دارد. این لامپ‌ها با دمای رنگ سفید گرم، سفید طبیعی و نور روز تولید می‌شوند. بهره نوری لامپ‌های پنج فسفری حدود 30 درصد پایین‌تر از گروه دیگر است. به طور کلی ببهره نوری لامپ‌های فلورسنت بر حسب توان و رنگ شان متغیر است.

لامپ‌های متال هالید:

لامپ های متال هالید با داشتن نور سفید و درخشنده و نمود رنگ بسیار خوب و نیز راندمان قابل قبول، امروزه به سرعت در حال جایگزینی با سایر انواع لامپ ها هستند.

این نوع لامپ ها در محدوده ۲۰ تا ۲۰۰۰ وات تولید شده اند که لامپ های با فشار نوری پائین تر در روشنایی داخلی و لامپ های با توان متوسط (۴۰۰-۲۵۰-۱۵۰ ) برای تامین روشنایی سالنهای کارخانجات و همچنین معابر شهری و لامپ های با توان بالا در سایر کاربردها نظیر استادیوم های ورزشی، محوطه های خیلی بزرگ و… مورد استفاده قرار می گیرند.

لامپ‌های متال هالید نوع بهبود یافته جیوه پرفشار هستند. در حباب داخلی آن‌ها علاوه بر جیوه ترکیب‌هایی از گازهایی هالوژن با فلزات مختلف وجود دارد که موجب افزایش بهره نوری و نمود رنگ آن‌ها می‌شود. جهت قرارگیری برخی از این لامپ‌ها (افقی، عمودی و …) در طول عمر آن‌ها مؤثر است. نحوه صحیح قرارگیری آن‌ها را می‌توان در کاتالوگ شرکت‌های سازنده مشاهده نمود. این لامپ‌ها قیمت بیشتری از لامپ‌های فلورسنت و التهابی دارند. این لامپ‌ها برای کار کردن به بالاست و راه‌انداز نیاز دارند. روشن شدن آن‌ها حدود چند دقیقه به زمان نیاز دارد ولی پس  از خاموش شدن بی‌درنگ روشن می‌شوند. در حال حاضر برای برخی از توان‌های پایین بالاست‌های الکترونیکی نیز تولید شده است.

 لامپ ال ای دی LED

لامپ ال ای دی فن آوری جدید با راندمان بالاست که به سرعت در حال تحول بوده و برای انواع برنامه های کاربردی نورپردازی مسکونی استفاده می شوند.  لامپ ال ای دی نور را از طریق حرکت الکترون ها در یک نیمه هادی منتشر می کنند. آن ها فاقد رشته هستند و از قدرت کمتر و طول عمر بیشتری برخوردارند و نیز طیف رنگی متفاوتی بدون استفاده از فیلترهای رنگی ایجاد می کنند. لامپ های LED در مقایسه با لامپ های رشته ای نور بیشتری تولید می کنند.

مصرف انرژی پایین تری دارند همچنین LED  های سفید نسبت به لامپ های کم مصرف ۳۰درصد کارآمد تر هستند.  هزینه  اولیه لامپ های LED به طور کلی بالا است و از آن در ساخت پروژه های الکترونیکی، مصارف خانگی، چراغ های تزیینی و…استفاده می شود. در انواع پیشرفته های این نوع لامپ های در سال های اخیر از پنل ال ای دی رونمایی شده است که از نظر طراحی و کاربرد منحصربه فرد می باشند.

از لحاظ طول عمر جز بی رقیب ترین لامپ ها قرار دارد. قدرت نوردهی بالای این لامپ و مصرف پایین انرژی آن، باعث شده جایگزین مناسبی برای لامپ های رشته ای و هالوژنی باشد. جدیدترین محصولات روشنایی که به دلیل ایجاد دیود نوری ملایم به بهترین شکل روشنایی هر محیطی را تامین می کند.

ر میان انواع لامپ ها ال ایی دی ها هم برای تزیین و هم برای تامین نور در سیستم های مختلف حرف اول را می زنند. این لامپ ها در مدل های شمعی، سنسوردار، فلامنتی، حبابی، اشکی، استوانه ای در لوستر ها و محصولات روشنایی متعددی به کار می رود. تنوع مدل و قابلیت نصب این لامپ امکان استفاده از این لامپ در قسمت های مختلف منازل مسکونی و تجاری و ادرای را به شما می دهد. ضمن این که تنوع رنگی دارد و می توان در تغییر سبک و رنگ فضا از لامپ های رنگی ال ایی دی استفاده کرد.

طول عمر این لامپ ها تا 100 هزار ساعت می رسد و گستره نوری مشخص و واضح، ایمنی بالا و قیمت مناسب از دیگر ویژگی های این نمونه لامپ هاست. یکی از بی نظیرترین خصوصیات این نمونه لامپ ها این است که 90 درصد انرژی الکتریکی را به نور دارد.

لامپ های نئون در سیستم روشنایی

لامپ های نئون لامپ های شامل گاز در فشار پایین هستند. لامپ های روشنایی استاندارد با مخلوط گاز آرگون و یا نئون پر شده اند و لامپ هایی با روشنایی بالا با گاز نئون خالص پر می شوند. هنگام اعمال ولتاژ، گاز یونیزه اجازه ی عبور یک جریان بسیار کوچک از یک الکترود به الکترودی دیگر را می دهد. استفاده از گاز یونیزه عاملی برای بهره برداری از لامپ در ولتاژی پایین تر می باشد که این ولتاژ می تواند در رنج 10 تا 20 ولت بسته به لامپ مورد استفاده متغیر باشد.

فروش انواع لامپ روشنایی

شرکت آریا صنعت ایرانیان با در اختیار داشتن پرسنل متخصص و مجرب در زمینه خدمات مهندسی و تأمين كالاي مورد نياز صنايع نفت، گاز و پتروشيمي و کاخانجات تولیدی در راستای قطعات و تجهیزات مربوط به تجهیزات برق ساختمان و اتوماسیون صنعتی فعالیت خود را از سال 1390 با قرار گرفتن در لیست تامین کنندگان واحدهای صنعتی به صورت رسمی آغاز نموده است. این مجموعه مفتخر است که توانسته با همکاری مستقیم شرکتهای تولیدی داخلی و خارجی و حذف واسطه تجهیزات و قطعات مربوط به این صنف را تامین نماید. در این راستا فروش انواع لامپ روشنایی در برنامه کاری خود قرار داده است که از آن جمله می توان به فروش انواع لامپ روشنایی با برند های مختلف و با بهترین کیفیت اشاره نمود. جهت کسب اطلاعات بیشتر و دریافت قیمت بروز انواع لامپ روشنایی میتوانید با کارشناسان آریا صنعت ایرانیان در ارتباط باشید.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *