چراغ خیابانی

چراغ خیابانی

مهمترین ابزار برای تأمین روشنایی معابر، چراغ های خیابانی هستند. از آنجا که چراغ های خیابانی انواع گوناگونی دارند، باید برای تهیۀ چراغ مناسب، مشخصات فنی مورد نظر تعریف شده و چگونگی بررسی و انجام آزمایش های فنی به منظور انطباق کیفیت چراغ با مشخصات فنی مورد نظر و صلاحیت سازنده آن بیان شود.

·         منحنی پخش نور چراغ

   یکی از مشخصه های مهم این چراغ ها، منحنی پخش نور است. چراغ هایی که در روشنایی معابر مورد استفاده قرار می گیرند، به علت عدم تقارن خیابان نسبت به محل نصب چراغ و لزوم تابانیدن بیشتر شار نوری لامپ به سطح خیابان، اغلب دارای پخش نور غیر متقارنی دارند. منحنی پخش نور برای مشخص کردن شدت نور در جهت های مختلف است. همه منابع نور نقطه ای نیستند و برای محاسبه میزان روشنایی، اطلاع از نحوه توزیع نور بسیار مهم است. به همین دلیل تولید کنندگان همراه با چراغ های خیابانی محنی پخش نور را در اختیار مشتری قرار می دهند.

   یکی از روش های نمایش توزیع روشنایی چراغ های خیابانی استفاده از منحنی پخش نور قطبی است.  از آنجا که معمولا توزیع روشنایی نسبت به محور قائم قائم متقارن است، با استفاده از یک منحنی بر روی صفحه قائم می توان توزیع روشنایی را بررسی کرد. برای بررسی توزیع نور روی سطح منحنی قطبی یک منحنی بسته و معمولاً نامتقارن است و فاصله هر نقطه تا مرکز صفحه نشان دهنده شدت نور در آن زاویه است. یکی از معایب استفاده از منحنی پخش نور قطبی این است که اگر تغییرات شدت نور در زوایای مختلف زیاد باشد دقت منحنی کم خواهد بود.

·         دسته بندی چراغ خیابانی بر اساس منحنی پخش نور

چراغ های خیابانی بر اساس نحوه پخش نور به دو دسته چراغ با نور مستقیم و چراغ با نور غیر مستقیم ( بازتاب شده ) تقسیم می‌شوند. چراغ های خیابانی با نور مستقیم چراغ هایی هستند که همه نور از نیم کره پایین چراغ به سطح می رسد. در جدول زیر دسته بندی چراغ ها بر اساس نحوه پخش نور را نشان می دهد.

·         مشخصات چراغ های خیابانی

ساختمان چراغ: چراغ معابر دستگاهی است که نورهای منتشر شده توسط یک یا چند لامپ را توزیع و انتقال می دهد و شامل تمامی قطعات لازم برای پشتیبانی، نصب و حفاظت لامپ ها می باشد؛ اما مدارهای کمکی و وسایل اتصال آنها به منبع تغذیه را شامل نمی شود. چراغ ها طبق همین استاندارد دارای انواع مختلفی هستند که بر اساس کاربرد و نوع عملکرد و نصب آن، طبقه بندی شده اند. در این زمینه، چراغ های خیابانی جزء چراغ های ثابت طبقه بندی می شوند.

 

·         بخش های مختلف چراغ خیابانی

  • بدنه
  • بخش لوازم الکتریکی
  • بخش لوازم اپتیکی
  • بخش لوازم اضافی و وابسته

·         حباب چراغ

   حباب چراغ باید از جنسی باشد که در دمای بالای ناشی از لامپ، قابلیت کار مداوم را داشته باشد. همچنین در ساخت آن باید از موادی استفاده شود که در اثر شکسته شدن، به ذرات ریز با گوشه های گرد و غیره برنده تبدیل شود. همچنین قابلیت عبور نور از حباب نیز نباید از ۰٫۸۵ کمتر باشد.

·         راندمان چراغ

   نسبت کل شار نوری خارج شده از چراغ به شار نوری تولید شده توسط لامپ داخل چراغ را راندمان چراغ گویند. راندمان این گونه چراغ ها نباید از ۰٫۵۵ کمتر باشد.

·         شار نوری نامی

   شار نوری لامپ بر حسب لومن است که توسط کارخانۀ سازنده تعیین می شود.

·         لامپ گذاری روی لامپ

   توان نامی، ولتاژ نامی و نام کارخانۀ سازنده لامپ باید روی لامپ حک شده باشد.

·         انواع چراغ های خیابانی

   از عمده لامپ های مورد استفاده در روشنایی معابر، می توان به لامپ های تنگستنی، لامپ های جیوه ای، لامپ های سدیم و لامپ های متال هالید اشاره کرد. البته اگرچه لامپ های تنگستنی دارای راندمان پایینی هستند، اما برای کاربردهای زینتی مورد استفاده قرار می گیرند. همچنین با توجه به راندمان بالا و طول عمر زیاد لامپ های سدیم، برای تأمین روشنایی معابر باید ترجیحاً از لامپ های بخار سدیم کم فشار و پر فشار استفاده شود.

   لامپ های بخار سدیم کم فشار، راندمان زیادی داشته و نور تک رنگ زردی نیز تولید می کنند. لامپ بخار سدیم پرفشار با بهره گیری از طول عمر بیشتر، دارای نور با ترکیب رنگ های مختلف است. استفاده از لامپ بخار سدیم کم فشار فقط در راه های با کاربری جابه جایی، که نیازی به نور با ترکیب رنگ های مختلف نیست، توصیه می شود. در سایر راه ها، از جمله راه های عبوری از مراکز خرید و مراکز فعالیت های اجتماعی و اقتصادی شهری و غیره، استفاده از لامپ های سدیم پرفشار که دارای ترکیب مناسب رنگ نور هستند توصیه می شود.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *